Fermele eco, beneficiare de fonduri europene?

Fermele "eco" vor fi beneficiare de fonduri europene, dar acest lucru va fi posibil incepand cu 2011-2012.

Multi mici intreprinzatori au decis sa converteasca modelul traditional de ferma agricola intr-o afacere cu produse bio, dar pentru ca aceasta afacere sa aduca profitul dorit, ei au cerut sprijin financiar, pentru a cultiva fructele si legumele intr-un mediu ingrijit, ferit de folosirea pesticidelor, imbunatatind astfel calitatea produselor bio pe care le vor comercializa.

Produsele bio sunt disponibile pe piata intr-un procentaj foarte mic, practic inabusite de volumul de produse importate, de calitate mediocra, "imbunatatite" artificial.

Cererea de legume/fructe ecologice este in crestere, deci exista profit. De aceea, fermele romanesti care produc aceste produse ecologice cresc in numar, in special ajutate de fondurile europene.

Incepand cu 2011-2012, Romania va primi sprijin financiar pentru a cultiva in mod ecologic suprafetele agricole. Mai exact, orice intreprinzator care va trimite proiectul de finantare si va fi acceptat, va primi cca 400euro per hectar de teren cultivat. Suma difera doar pentru specificul fiecarui teren: de ex., pentru fermele de legume se va aluca o alta suma de fonduri decat pentru o livada, s.a.m.d.

Cum te poti pregati?

Informeaza-te despre modalitatile de creare a proiectului de finantare. In plus, trebuie sa atasezi acestuia si un act prin care dovedesti ca esti proprietarul fermei respective. Printre altele, pentru APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura), trebuie sa demonstrezi ca nu au fost folosite pesticide si alte chimicale daunatoare pentru a cultiva terenului agricol, pentru a se calcula valoarea reala a fondului pentru un hectar.

Fondurile europene acordate vor sprijini cultivarea a circa 80 mii de hectare, 25% din hectarele de pamant cultivat ecologic din Romania, urmand ca aceste fonduri sa creasca in anii care urmeaza.