Fonduri europene

Acceseaza fondurile europene in anul 2011, citind aceste informatii.

Inainte de a formula proiectul pentru fonduri europene, afla care sunt greselile pe care nu trebuie sa le faci in proiectul de finantare.

Reusita proiectului tau depinde de asta. Toate informatiile de care ai nevoie pentru a accesa fonduri europene sunt accesibile
»» AICI ««


Fonduri europene - Intrebari frecvente

Iata cateva dintre intrebarile care apar atunci cand vorbim despre un proiect creat pentru a accesa fondurile europene:

1. Ce sunt fondurile europene?
2. Pot sa obtin fonduri europene daca firma nu a inregistrat profit anul precedent?
3. Sunt finantabile activitatile din domeniul comertului?
4. Pot beneficia de fonduri europene daca nu am firma?
5. Cine este beneficiarul eligibil?
6. Ce cofinantare iti trebuie ca sa faci un proiect cu fonduri structurale?




Acceseaza fonduri europene in 2011
Greseli ce trebuie evitate in proiectul pentru finantare

Pentru a accesa varietatea de fonduri europene, trebuie sa depui un proiect pentru finantare nerambursabila. Acceptarea proiectului de finantare nerambursabila depinde foarte mult de succesul procesului de implementare si de lipsa unor probleme majore sau greseli in fazele anterioare, mai exact, cand planifici sau pui la punct proiectul in sine.

Sa aruncam o privire asupra anumitor greseli ce ar putea aparea in evolutia proiectului, ca si asupra unor modalitati de a evita aparitia acestora.

Cand dorim sa finalizam un proiect ce va fi depus pentru a accesa fonduri europene, trebuie sa avem o atentie deosebita in a evita urmatoarele erori/greseli:

a) Nerespectarea unor reguli stipulate in ghidul de finantare: conditiile de eligibilitate si conditiile administrative

Din moment ce proiectul nou creat urmeaza sa fie evaluat, pentru a fi acceptat cu succes, trebuie sa tina cont de regulile mentionate in ghidul de finantare. Orice superficialitate cat priveste conditiile administrative si conditiile de eligibilitate poate avea ca rezultat respingerea proiectului creat de solicitant.

Printre altele, trebuie luat in calcul (in forma precisa) urmatoarele criterii de eligibilitate:
- forma de constituire: intreprindere mare, micro-intreprindere, IMM, ONG, autoritate publica, etc;
- vechime statut: un minim de 1-2 ani de activitate este necesar;
- nivel de profit: suma de profit calculata in anul fiscal precedent depunerii proiectului pentru finantare;
- tipul de activitate: specificat in codul CAEN, trebuie stipulat pentru a se stii in ce domeniu de activitate vor merge fondurile de finantare;
- reprezentarea legala: regula necesara;
- lipsa datoriilor in certificatele de atestare fiscala;

Cand vine vorba despre proiectul creat, trebuie respectate conditiile de eligibilitate a proiectului, pentru a atinge cu succes obiectivul dorit. Detalii precise despre capacitati operationale (informatii despre infrastructura, numar de personal, experienta personalului), financiare (modalitatea de sustinere si valorile cheltuielilor operationale si de investitii), durata de implementare trebuie integrate in schita proiectului, nu inainte de a verifica respectarea contitiilor de punctaj minim obligatoriu fixate de grilele de evaluare tehnico-financiare.

Din punct de vedere administrativ, proiectul depus pentru accesarea fondurilor europene trebuie sa contina toate avizele, declaratiile, documentele, certificatele necesare si cerute de programul de finantare.

Greseala de a ignora aceste reguli initiale duce la refuzul din start al proiectului creat de solicitant.

b) Superficialitate in analizarea grilei de evaluare tehnico-financiara (anterior demararii proiectului)

Multi dintre cei care solicita fonduri europene prin proiectul lor ignora sau dau prea putinia importanta setului de reguli existent in grila de evaluare tehnico-financiara a programului de finantare. Un punctaj mic pentru proiectul de finantare creat inseamna ca exista inca probleme si proiectul ar putea fi neincadrat ca bun, fiind respins.

Tocmai de aceea, trebuie reverificate toate problemele existente, printr-o auto-evaluare eficienta si temeinica. Asta daca se doreste a avea un proiect de finantare acceptat. Evaluand intr-un mod serios continutul proiectului poate ajuta si la o posibila estimare a punctajului, ca si variate metode de imbunatatire si restructurare a acestuia pentru a deveni un proiect cu sanse crescute de a fi acceptat spre finantare.

c) Detalii incomplete, necorelate, neclare despre obiectivele proiectului

Atunci cand solicitantul planifica diversele etape ale proiectului, trebuie sa fie sigur ca nu omite sa listeze toate activitatile obligatorii (detalii despre licitatii, achizitii anterioare, dosare de plata, auditul si publicitatea proiectului) si esentiale pe care proiectul le implica.

Prin urmare, pentru a evita aceasta greseala, se recomanda parcurgerea detaliata a planificarii proiectului, prezentand intr-un mod estimativ precis si clar, corelat si logic, toate etapele de activitate ale acestuia.

d) Insuficienta detaliilor cu privire la prezentarea si fundamentarea proiectului

Nefiind un factor intemeiat de respingere a proiectului, aceasta greseala are totusi un efect negativ asupra punctajului acordat de evaluatori. Pentru a evita aceasta, trebuie analizate extensiv sectiunile ce vizeaza implementarea si succesul proiectului. Atunci cand un solicitant face o cerere de finantare, el doreste sa acceseze fondurile europene printr-un plan de afaceri bine pus la punct, alaturi de care sa ataseze un memoriu justificativ (rezultatul studiului de fezabilitate).

e) Calcularea eronata a bugetului pentru proiect

Orice proiect de afaceri necesita un buget estimativ, care sa insumeze numeric toate cheltuielile viitoare, luand in calcul plafonul standard (procentaj din valoarea proiectului care va fi cheltuit pentru a achizitiona terenul, pentru a construi infrastructura, pentru a facilita proiectarea si consultanta, s.a.m.d). Depasirea limitelor impuse de buget ca si lipsa anumitor valori ce apartin de cheltuielile per-total, poate duce la respingerea proiectului ca fiind nerealist.

f) Lipsa sau insuficienta analizei modului de obtinere / utilizare a surselor de finantare

Solicitantul proiectului trebuie sa aibe grija sa analizeze aprofundat toate detaliile ce privesc modul de obtinere a fondului de finantare european pentru a putea implementa cu succes proiectul pe care l-a creat. In plus, trebuie sa verifice daca sursele de finantare de care dispune sunt valide si valabile, pentru a observa in mod realist daca proiectul sau va putea fi pornit prin sursele de finantare specificate.

g) Previziuni financiare disproportionate

Calculand gresit indicatorii financiari ai proiectului, solicitantul poate realiza niste previziuni nerealiste despre veniturile si cheltuielile viitoare. Orice supraestimare intr-o anumita sectiune a proiectului poate "umfla" cifrele, ducand la neatingerea scopului proiectului, facand proiectul nesustenabil si profitabil.

h) Implementare nerealista in timp

Orice planificare insuficienta si putin gandita poate face ca estimarea duratei de implementare a etapelor proiectului sa fie nerealista. Solicitantul trebuie sa vizeze toate activitatile proiectului, calculand intervale realiste de timp pentru proiect.

i) Putina atentie acordata celorlalte proceduri

Un proiect pentru finantare trebuie sa includa si detalii despre achizitiile publice, despre mijloacele de publicitate si informare folosite in timpul si dupa implementare, s.a.m.d. Pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acestor proceduri, solicitantul trebuie sa citeasca OG 34/2006 si sa puna in aplicare cele citite, in proiectul sau.

Pentru a evita aceste greseli, este necesara tratarea cu seriozitate a proiectului care solicita fondurile de finantare europene. Prin urmare, in caz de neclaritati, solicitantul poate afla informatii de la o firma de consultanta sau de la autoritatile care raspund de programul de finantare.

Succesul de implementare a proiectului pentru fonduri europene nerambursabile va depinde in foarte mare masura si de capacitatile materiale si umane ale solicitantului si, nu in ultimul rand, de perseverenta si vointa pe care acesta o are in realizarea proiectului dorit.